Tarihte Bugün: Algoritmaya müdahaleye Rekabet Kurumu müdahale etti…

Image

Tarihte Bugün: Algoritmaya müdahaleye Rekabet Kurumu müdahale etti…

Bundan tam bir yıl önce aldığı kararla Rekabet Kurulu (Kurul), Trendyol (DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret AŞ) hakkında yürüttüğü soruşturmada Trendyol’un hâkim durumun kötüye kullanıldığına karar vermişti.

Yürütülen soruşturma neticesinde alınan karar ile Trendyol'un çok kategorili e-pazaryeri pazarında hâkim durumda olduğuna, Trendyol'un algoritmaya müdahale ederek ve pazaryerinde satış yapan üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanarak kendi perakende faaliyetine haksız olarak avantaj sağladığına ve bu eylemlerinin rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırıcı nitelikte olduğuna hükmedilmişti. Bu kapsamda, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinin ihlali niteliğindeki eylemleri nedeniyle Trendyol hakkında yaklaşık 62 milyon TL idari para cezası uygulanmıştı. Ayrıca Trendyol’un, kendisine ait pazaryeri üzerinden yürütülen perakende faaliyetine ilişkin olarak özel markalı ürünlerine (Private Label), rakiplerine kıyasla avantaj sağlayacak nitelikte algoritma ve kodlama aracılığıyla yapılan tüm müdahalelerden kaçınarak gerekli tedbirleri alması gerektiğine karar verilmişti. İlave olarak Trendyol’un, pazaryeri faaliyetinden elde edilen ve üretilen/türetilen her türlü verinin, perakende faaliyetine ilişkin özel markalı ürünler (Private Label) için kullanımından kaçınması ve bunu teminen gerekli her türlü teknik, idari ve organizasyonel tedbirleri almasına hükmedilmişti.

Diğer taraftan soruşturma sürecinde, Trendyol tarafından sunulan taahhütler çerçevesinde pazardaki rekabeti tesisen, Trendyol’un rakiplerine kıyasla oldukça yüksek düzeyde seyreden reklam harcamaları, pazaryeri faaliyeti kapsamında elde ettiği gelirlerinin yalnızca belirli bir oranıyla sınırlanmıştı. Ayrıca Trendyol’da faaliyet gösteren satıcıların rakip platformlarda da faaliyet gösterebilmesi ve Trendyol’un kendisinin de satıcı olarak faaliyet gösterdiği platformunda diğer satıcılara adil olmayan iş koşullarını dayatmaması kapsamında gerekli tedbirleri alması sağlanmıştı.

Diğer Haberler

Eğitim

Arı İnovasyon (Doğa Koleji) Sözlü Savunma Duyurusu

Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bazı özel okullar hakkında eğitim ve yemek ücretlerinin birlikte belirlenmesi ile işgücü piyasalarında rekabetin sınırlanmasına yönelik iddialar nedeniyle yürütülen soruşturma 18 özel okul...

#Rekabet Haber'i Takip Edin

Rekabet Haber Takip Et

Rekabet Haber

@Rekabet Haber
Arı İnovasyon (Doğa Koleji) Sözlü Savunma Duyurusu
 ..
Rekabet Haber Takip Et

Rekabet Haber

@Rekabet Haber
Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ ve Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı
 ..