Beyaz et sektöründeki 4 firmaya 1,2 milyar lira rekabet cezası

29/05/2024 ##Uzlaşmalar
Image

Beyaz et sektöründeki 4 firmaya 1,2 milyar lira rekabet cezası

Beyaz ve kırmızı et kırmızı et piyasalarına yönelik olarak yapmış olduğumuz çalışmalar aralıksız şekilde devam ediyor. Rekabete aykırı uygulamaları tespit edilen firmalara 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ağır idari para cezaları uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz.

Bu kapsamda beyaz et piyasasında faaliyet gösteren teşebbüslere yönelik olarak dört ayrı soruşturma açtık. Bu soruşturmalardan en kapsamlı olanı rekabete hassas bilgi değişimi yoluyla Kanunumuzun 4. maddesini ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi AŞ (LEZİTA), As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. AŞ (AS OFİS), Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ (BANVİT), Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. AŞ (BEYPİLİÇ), CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ (CP), Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. AŞ (ERPİLİÇ), Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. AŞ (GEDİK), Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ (HASTAVUK), Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. AŞ (KESKİNOĞLU) ve Şenpiliç Gıda Sanayi AŞ (ŞENPİLİÇ) ünvanlı 10 teşebbüs hakkında yürütülen soruşturmamızdır. LEZİTA hakkında ayrıca nihai satış noktalarının yeniden satış fiyatını tespit ettiği iddiasına yönelik de soruşturma yürüttük.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle: “Beyaz ve kırmızı et kırmızı et piyasalarına yönelik olarak yapmış olduğumuz çalışmalar aralıksız şekilde devam ediyor.”

Soruşturma süreçleri devam ederken; LEZİTA, BEYPİLİÇ, KESKİNOĞLU ve ŞENPİLİÇ ünvanlı teşebbüsler uzlaşma başvurusunda bulundular. Uzlaşma süreci sonunda ihlali kabul eden söz konusu dört üreticiye toplamda yaklaşık 1,2 milyar TL idari para cezası uyguladık ve bu teşebbüsler bakımından soruşturma sonlandı. Soruşturmada uzlaşma süreci devam eden teşebbüsler de var. Uzlaşma süreçleri sonucunda verilen toplam para cezası da artabilir.

Beyaz ve kırmızı et piyasalarına yönelik çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir. Bu pazarlarda faaliyet gösteren firmaların; vatandaşlarımızın refah kaybına yol açan, rekabete aykırı her türlü faaliyetten uzak durmalarını, aksi halde ağır idari para cezaları ile karşı karşıya kalacakları konusunu, sizin aracılığınızla, bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum.

Diğer Haberler

Eğitim

Arı İnovasyon (Doğa Koleji) Sözlü Savunma Duyurusu

Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bazı özel okullar hakkında eğitim ve yemek ücretlerinin birlikte belirlenmesi ile işgücü piyasalarında rekabetin sınırlanmasına yönelik iddialar nedeniyle yürütülen soruşturma 18 özel okul...

#Rekabet Haber'i Takip Edin

Rekabet Haber Takip Et

Rekabet Haber

@Rekabet Haber
Arı İnovasyon (Doğa Koleji) Sözlü Savunma Duyurusu
 ..
Rekabet Haber Takip Et

Rekabet Haber

@Rekabet Haber
Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ ve Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı
 ..